Heuvel-Folies bvba

Groot- en kleinhandel in land- en tuinbouwfolies

Mechanische sterkte

Bij het lezen van de mechanische eigenschappen wordt er vaak een onderscheid gemaakt tussen MD en TD. Dit zijn de verschillende richtingen waarvoor de eigenschappen gelden. Omdat folie geblazen wordt, is de lengterichting en breedterichting niet altijd even sterk. Daarom wordt er onderscheid gemaakte tussen:

  • MD: Machine Direction = Lengterichting
  • TD: Transversal Direction = Breedterichting

Dart drop (kogelvalwaarde)

Dit is het gewicht dat nodig is om de folie te doorboren. Hier wordt soms ook een onderscheid gemaakt tussen de kogelvalwaarde in de vouwen en op een gewoon stuk folie.

Deze test wordt uitgevoerd door op 1 meter boven de folie een kogelgewicht los te laten en die valt op de folie. Zo gaat men de gewichtjes verhogen om sterkte en weerstand te meten totdat de folie doorboord wordt.

Tensile strength (kracht bij breuk)

Hiermee bedoelen ze de kracht die nodig is om de folie kapot te trekken. Deze wordt uitgedrukt in Mpa.

Elongation at break (rek bij breuk)

Dit is het percentage dat de folie kan uitrekken alvorens de folie scheurt. Dit wordt uitgedrukt in een percentage van de normale toestand.

Men test dit door een strookje folie van 1,5cm breed op 5cm op te spannen tussen 2 klemmen die uit elkaar getrokken worden.

Tear resistance (doorscheurweerstand)

Men heeft ook een waarde voor de doorscheurweerstand. Dit is het gewicht of de kracht die nodig is om een stukje folie waar reeds een scheur in is, verder te doen scheuren.