Heuvel-Folies bvba

Groot- en kleinhandel in land- en tuinbouwfolies

Levensduur (UV-straling)

Materialen ondergaan onder invloed van het zonlicht dikwijls een snelle petrochemische degradatie indien ze niet op een geschikte wijze gestabiliseerd zijn. Dit komt omdat UV-licht voldoende energie heeft om de polymeerketens te doorbreken. Hierdoor worden er kettingreacties op gang gebracht en zal de folie makkelijker scheuren of breken.

De UV-weerstand van kunststof is afhankelijk van 3 factoren: dikte, transparantie en het gebruik van UV-stabilisatoren. Een combinatie van deze 3 factoren beschermt kunststof tegen UV licht.

UV-licht

Klangley World Map

UV-licht is licht met een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Er zij drie categoriën van UV-licht, UVA (400nm-320nm), UVB (320nm-290nm), en UVC (290nm-100 nm). UVA-licht is normaal sterk genoeg om kunststof te beschadigen. UVB-licht is het meest schadelijke voor kunststof en is het type licht dat we nodig hebben om de UV weerstand van kunststof te bepalen. UVC-licht bevat meer schadelijke energie maar wordt door de ozonlaag gefilterd en raakt dus niet aan het aardoppervlak.

  • UVA: 315-380nm
  • UVB: 280-315nm
  • UVC: >280nm

Kilolangley

UV-straling kan gemeten worden door kilolangley. Een kilolangley is een waarde voor UV per m². in België moet je rekening houden met een jaarlijkse UV-straling van 80-100kly. Dit wil zeggen dat een folie met een levensduur van 400kly ongeveer 4 à 5 jaar de negatieve effecten van uv-straling kan verdragen.